Op vakantie!

Het is natuurlijk ontzettend gezellig als u uw hond mee kunt nemen op vakantie. Samen genieten van lekker weer, mooie wandelingen en een nieuwe omgeving. Om ervoor te zorgen dat zo’n reis voor zowel mens als dier een succes wordt, is een goede voorbereiding nodig. Wij hebben voor u een paar punten waar u zoal aan moet denken wanneer u uw hond mee wilt nemen.

Als u uw hond meeneemt op vakantie, is het goed om vooraf bij uw vakantieadres te informeren of uw hond wel welkom is. Vraag dan ook meteen naar de regels die daarvoor gelden.

Bij een reis naar het buitenland moet u rekening houden met de reisduur, het klimaat en de conditie van uw huisdier. Sommige huisdieren kunnen bijvoorbeeld niet goed tegen autoreizen, wij hebben hier op de praktijk meer informatie over of medicijnen tegen reisziekte.

Als u uw hond meeneemt in de auto denk er dan aan dat u hond het eerder warm heeft dan u. Een hond kan alleen zijn warmte  kwijt via zijn voetzolen of door te hijgen. Gebruik daarom de airco als u die heeft en stop af en toe om uw hond te laten drinken.  Vind uw hond het lekker om uit het raam te hangen en wind te happen? Niet doen! Ooginfecties en oorontstekingen worden zo snel opgelopen. Laat uw hond nooit alleen achter in de auto als het warm is! Denkt u er ook nog aan dat het in bepaalde landen (bijv.Duitsland) verplicht is om een specifieke hondengordel te gebruiken, ook als u er alleen doorheen rijdt.

Wat u voor uw vertrek nog kunt/moet regelen:

–          Een rabiës vaccin is verplicht in het buitenland, deze moet minimaal 21 dagen voor vertrek zijn toegediend dus maak vroegtijdig een afspraak bij onze  praktijk.

–          Het is in de meeste landen verplicht om uw huisdier gechipt mee te nemen. Dus heeft uw hond nog geen chip? Laat hem chippen!

–          Zorg ervoor dat u uw hond een goede behandeling heeft gehad tegen teken. Wij adviseren hiervoor de Scaliborband, deze is 5 tot 6 maanden werkzaam tegen o.a. teken, zandvliegen en muggen. Voor informatie over deze band of landen waar de meeste ziekte van Lyme voorkomt kan u contact opnemen met onze praktijk. Een goede wormen en vlooienkuur maakt dat uw hond helemaal klaar is voor vertrek.

–          Als uw hond medicijnen gebruikt, zorg dan dat u deze voldoende op voorraad heeft om de vakantie door te komen.

–          Vergeet niet uw vakantieadres en eventueel mobiele telefoonnummer als identificatie aan de halsband van uw hond te bevestigen. Een tip: maak er meerdere en gebruik daarvoor gekleurde plastic sleutel label ’s , plak hem wel goed dicht als uw hond graag zwemt.

 

Wat moet u allemaal meenemen voor uw hond?

–          Europees dierenpaspoort met daarin het ingevulde entingsbewijs, de rabiësverklaring en een eventuele gezondheidsverklaring. Controleer of uw chipnummer in het paspoort staat. Heeft u de chip nog niet aangemeld?  Dit kan u doen op www.petlook.nl

–          Water voor onderweg. Als uw hond gevoelige darmen heeft, koop dan flessen water in het buitenland.

–          Duidelijke foto van uw huisdier.

–          Eigen voer. Geeft u blikvoer, vergeet dan de blikopener niet.

–          Telefoonnummer van onze praktijk en van een dierenarts op de plaats van bestemming.

–          Riem en eventueel een extra riem.

–          Speeltjes.

–          Mand of deken.

–          Eet en drinkbakken.

–          Borstel, shampoo en andere verzorgingsproducten.

–          Poepschepje en zakjes

 

Maak voor uw hond een EHBO koffer met daarin:

–          Tekentang

–          Gaas kompressen

–          Pincet

–          Betadine

–          Als uw hond veel zwemt of gevoelig is neem dan oog en oordruppels mee.

 

Het team van Dierenartsen Vroomshoop wenst u een geweldige vakantie toe.