Patiënt in het zonnetje: Demi

Veel patiënten die bij ons op de praktijk komen hebben een probleem waarbij we vlot tot een diagnose kunnen komen. Dan kunnen we een therapie voorstellen en een prognose geven, maar af en toe dienen zich probleemgevallen aan waarbij zowel diagnose als therapie veel moeite kosten.

Zo ook bij Demi, een West Highland White Terrier, van inmiddels 12 jaar, de B.F.F. van Romy, het hondje met het probleem aan haar eierstok. Demi en Romy waren samen naar de trimster geweest, in december 2017, dit vormde de opmaat voor heftige huidproblemen bij Demi. Demi kreeg heel veel last van jeuk en schuurde zichzelf helemaal kaal en kapot. Haar huid verkleurde en ze zag er niet fraai uit. Het leek een allergische reactie, hierbij reageert het immuunsysteem heel heftig op een op zich onschuldige prikkel. Deze prikkel zijn vaak stofjes in de omgeving die worden ingeademd. Bij mensen uit dat zich in bijvoorbeeld hooikoorts, bij honden ontstaat verschikkelijke jeuk. Bloedonderzoek wees niet onomstotelijk in die richting en ze reageerde maar matig op de antiallergie medicatie, die bij andere honden telkens snel grote verbetering bracht. Van alles is in stelling gebracht en Demi bezocht de praktijk zeer regelmatig. Waar wij en haar baasjes wellicht ook enigszins wanhopig werden van de hardnekkigheid van de aandoening, bleef Demi altijd even opgewekt en blij.

Wij konden haar onvoldoende helpen, maar dankzij haar zeer gemotiveerde baasjes, is Demi naar een Veterinair dermatoloog gegaan. Deze dierenarts, die zich in huidproblemen heeft gespecialiseerd, dacht ook dat het om een ernstige allergische reactie ging.

Er volgde een zeer intensieve behandeling, dagelijks wassen, speciale hypoallergene voeding en de nodige medicatie om het immuunsysteem een beetje rustig te krijgen en te houden. Intussen kreeg ze ook nog andere problemen, zo moest ze nog een sterilisatie ondergaan. Inmiddels zijn we 5 jaar verder en ziet ze er alweer een poos fantastisch uit!!! Ze wordt veel jonger ingeschat dan de 12 jaar die ze is, wie wil dat nu niet? Ze is nog immer blij en opgewekt en dit alles dankzij de grote inspanning van haar baasjes.

Demi voor de tijd
Demi na de behandeling

Dierenartsen Vroomshoop