Patiënt in het zonnetje: Kiba!

Onlangs konden wij een kleine Boomer verwelkomen. Het reutje, Kiba genaamd, droeg een kraag. De eigenaresse, voor het eerst bij ons in de praktijk, was een beetje de wanhoop nabij. Het hondje kampte al sinds een half jaar met ernstige huidproblemen. Over zijn hele lichaam had hij jeuk. Onophoudelijk krabben had in de loop van de tijd voor veel roodheid, huidirritatie en korsten gezorgd.

De dierenarts waar Kiba tot dan toe onder behandeling was, had van alles onderzocht en al vele behandelingen toegepast, maar wat Kiba precies had was niet duidelijk en alle behandelingen sorteerden weinig effect. Uiteindelijk moest hij een kap om zodat hij zichzelf niet helemaal kapot kon maken.

Jeuk bij honden is een vaak voorkomend probleem. Om tot een diagnose te komen moet allereerst een huidafkrabsel worden gemaakt, voor microscopisch onderzoek. Bij Kiba bevatte dit huidafkrabsel veel demodex mijten. Dit zijn hele kleine sigaarvormige parasieten, die in de haarzakjes leven. Door deze vondst was de diagnose helder.

De benaming van deze aandoening is ook wel puppyschurft. Puppy’s raken in het nest reeds besmet. Bij sommige honden kan het een dramatisch verloop hebben, zoals bij Kiba het geval was. Wij hebben Kiba vervolgens helemaal kaal geschoren en zijn hem om de 5 dagen gaan wassen met ectodex, een giftig wasmiddel, om de demodexmijten te verdelgen. Al vrij snel knapte de huid van Kiba op. Na een maand behandelen hebben we nogmaals een huidafkrabsel gemaakt. Helaas kwamen we nog demodex mijten tegen en moesten we voorlopig nog doorgaan met wassen. Met Kiba gaat het nu veel beter. Hij krabt niet meer en kan weer kraagloos door het leven.

Dierenartsen Vroomshoop