Patiënt in het zonnetje: Misty!

Op een morgen belde het baasje van Misty, een kleine chihuahua teef in blijde verwachting. Hij meldde dat Misty al een heel klein pupje had gekregen, wat raar was want ze was nog lang niet uitgeteld. Een paar weken daarvoor hadden we een echo gemaakt om te kijken hoe groot het nestje ongeveer zou zijn. Dit is van belang want zou ze maar 1 of twee pups gaan krijgen, dan zou de kans op een keizersnede sterk toenemen.


Op de echo waren meerdere puppies zichtbaar. Bij een groot nest verwachten we de bevalling eerder dan bij een klein nest. Vandaag was echter wel heel veel te vroeg. De eigenaar kwam met Misty naar de praktijk. Het pupje had hij onder de warme lamp gelegd. Misty gedroeg zich normaal, was de bevalling dan om een of andere reden gestagneerd?


Omdat we geen risico wilden nemen besloten we toch maar een keizersnede te doen. Misty sliep al toen de eigenaar zei dat het pupje wel helemaal kaal was en toch wel erg klein. Was Misty niet aan het verwerpen (aborteren). Opeens was er volop twijfel of de keizersnede wel de juiste actie zou zijn. We hebben Misty weer uit de narcose gehaald en naar huis laten gaan.


De eigenaar mailde een foto van het “pupje”. Dit was toch zelfs voor een te vroeg geboren chihuahua wel erg klein. Het bleek een pasgeboren muisje te zijn! Nu begrepen we waarom Misty niets van “haar puppie” wilde weten. Een week later is ze dan toch, via een keizersnede, bevallen van 3 gezonde pups. Hier was ze wel heel gek mee.

Dierenartsen Vroomshoop