Koeien

Gebroken poot.

Een paar maanden geleden belde een veehouder dat hij een jonge koe met een gebroken poot had. Bij aankomst was het direct duidelijk dat de rechtervoorpoot een flinke breuk had. Botbreuken bij deze grote dieren zijn lastig te behandelen vanwege hun grote gewicht en de constante belasting op de botten. Er waren twee opties: proberen met gips of het dier laten inslapen. Deze veehouder wilde het jonge dier toch een kans geven. Na ruim 8 weken gips werd het verwijderd en bleef het de eerste dagen spannend of ze de poot goed kon belasten. Met de dag ging het beter. Inmiddels is ze drachtig gescand en wachten we totdat het kalfje geboren wordt. Ontzettend leuk als het werk beloond wordt met dit mooie resultaat!

Kleine blauwe runderluis.

De dierenartsen in onze praktijk hebben samen al heel wat jaren ervaring en toch was er onlangs weer een primeur. Een van de melkveehouders belde met de mededeling dat sommige van zijn pinken (vrouwelijke runderen in puberleeftijd) luizen hadden. Dat wilden we zien. We vroegen hem wat luizen te vangen, m.b.v. plakband zodat we konden zien of het daadwerkelijk om een luizenbesmetting ging. De veehouder bracht wat luizen op duct tape en met de microscoop zagen we dit pracht exemplaar. Er bestaan verschillende soorten runderluizen. Een soort bijt en 5 soorten steken. Ze kunnen voor veel onrust en huidirritatie zorgen wat zeker voor ouders met kinderen op de basisschool bekend is. Met behulp van de determinatietabel kwamen we erachter dat dit de solenopotes capillatus (kleine blauwe runderluis) was. Welk dier moeten we nu in het zonnetje zetten, want met deze luis liep het treurig af, net zoals met haar broertjes en zusjes, want de pinken zijn inmiddels met een middel behandeld om deze insecten te doden. Hun huid krijgt weer rust en kan herstellen, dus zetten we graag de pinken in het zonnetje. Wybe, Geert, Katinka noch Marrit heeft ooit luizen bij rundvee gezien. Zo is er altijd weer iets om je over te verwonderen.

Oelie Waterink.

Afgelopen week bereikte ons het heugelijke nieuws dat Alie 64, roepnaam Oelie, een bijzondere mijlpaal heeft gehaald. Zij heeft op 14 jarige leeftijd maar liefst 10.000 kg vet en eiwit geproduceerd. Een geweldige prestatie!! Om dit te behalen heeft Alie 64 131.546 kg melk gegeven. Ter vergelijking, dit is ongeveer het jaarverbruik aan water van een 4 persoons huishouding! Om melk te geven moet een koe eerst een kalfje krijgen. Alie 64 heeft tot nu toe 9 keer een kalfje gekregen. Dit alles is alleen mogelijk als je een kerngezonde koe bent, op een puike plek woont, goede voeding krijgt en uitstekend verzorgd wordt. Dat zit bij Alie 64 wel goed want ze woont samen met veel vriendinnen, op het bedrijf van de Fam. Waterink. Op de foto’s de topper zelf en haar, terecht zeer trotse verzorger, Roelof Jan Waterink.