Paarden

UW PAARD ONTWORMEN?

De meeste paarden lopen alweer enige tijd in de wei. Graag informeren wij u via deze weg over de laatste inzichten omtrent het ontwormen van paarden. Door snel toenemende resistentieontwikkeling raken de beschikbare middelen uitgewerkt. Deze resistentie is ontstaan door onjuist gebruik van ontwormmiddelen, zoals onnodig gebruik en/of te laag doseren. Wij van Dierenartsen Vroomshoop willen de beschikbare ontwormmiddelen graag op een verantwoorde manier en nog zo lang mogelijk gebruiken. Het is zonde van de gemaakte kosten en om paarden onnodig te belasten met medicijnen. Daarnaast is het, sinds de snel toenemende resistentieontwikkeling bekend is, ook niet meer toegestaan om zomaar ontwormmiddelen te verstrekken.

Vanwege grote individuele verschillen tussen paarden is een individuele benadering belangrijk. Uit onderzoek en uit onze ervaringen blijkt dat nog niet eens de helft van de paarden in Nederland een zodanige wormbesmetting heeft, dat zij ook echt ontwormd dienen te worden. Het aantal eieren per gram mest (EPG) is een maat voor wel of niet ontwormen. In onze praktijk kunnen wij dit mestonderzoek uitvoeren.

Praktisch advies:

–      Verzamel verse (warme) mest. Ongeveer een kleine hand vol mest in een afgesloten plastic zakje met de naam van het paard erop.

–      Indien u korter dan 8 weken geleden met ivermectine of korter dan 12 weken geleden met moxidectine (Equest®) heeft ontwormd, is mestonderzoek nog niet zinvol.

–      U kunt elke werkdag de mest brengen op de praktijk. De mest zal dan dezelfde dag nog worden onderzocht op aantal en soorten wormeieren en op zand.

–      Controleer iedere 4-5 weken tijdens het weideseizoen de besmettingsgraad. Het volgende weideseizoen kunt u de frequentie verlagen. Dan weet u immers al veel meer over uw paard en zijn of haar kans op een wormbesmetting. In verreweg de meeste gevallen gaat u aanzienlijk op behandelkosten besparen door het doen van mestonderzoek.

Download hier de vragenlijst m.b.t het mestonderzoek. Vul de lijst in en neem hem samen met de mest mee naar de praktijk.