Patiënt in het zonnetje! Yip

Een poos geleden kwam Yip bij ons in de praktijk, een opgewekte jonge Lhasa Apso reu. Hij had last van een kwaal, waar hij klaarblijkelijk niet ernstig onder leed.

Volgens de eigenaar braakte hij meerdere keren per dag. Het braaksel bleek nog volledig uit onverteerde brokken te bestaan. Waren de brokjes wel in de maag geweest?

Na een beetje puzzelen leek het erop, dat Yip zijn voedsel niet echt opbraakte maar regurgiteerde. Hierbij blijft het voedsel in de slokdarm hangen in een soort verzakking en komt dus niet in de maag. Af en toe wordt deze hoeveelheid voer uitgeworpen zonder dat er actieve braakbewegingen zichtbaar zijn.

De oplossing is zowel simpel als doeltreffend. Yip moet in verticale positie eten. Dan zakt de voeding netjes in de maag en zodra het in de maag zit, komt het niet meer naar boven, wanneer wij een handstand maken loopt onze maag ook niet leeg.

Op de foto ziet u Yip zitten in zijn stoel, hij is inmiddels wat steviger en heeft geen last meer van regurgiteren en zit gezellig met de rest van het gezin aan de eetkamertafel.

Dierenartsen Vroomshoop